Jak chutná USA

Americká gastronomie – již toto spojení může v mnohých vyvolat úsměv. Co je vlastně ta pravá americká kuchyně? Hamburger, hot-dog nebo hromady lívanců? Hledat pravou americkou kuchyni je nadmíru složité. Amerika je země mnoha národů a odpovídá tomu i samotná gastronomie. Objevíte zde mnoho etnických restaurací, které opravdu stojí za návštěvu, a jinde je jen stěží najdete. 

Zlatá kukuřice

Opravdu původní a tradiční americká kuchyně byla utvářena kuchyní indiánskou. První obyvatelé amerického kontinentu se naučili pěstovat plodiny právě od Indiánů. Brambory, kukuřice a další plodiny, které sloužily k obživě celých kmenů. Kukuřice představovala opravdové zlato. Právě z této suroviny dokázaly indiánské ženy připravit téměř padesát pokrmů. Na stole se objevovalo maso bizonů, krocani a lososi. Čerstvé maso, divoké byliny a odolné plodiny, to představovala pravá americká kuchyně – jednoduchá a čerstvá.

Chutě celého světa

Noví osadníci si ze svých domovin přinesli své recepty. Připomínali si tak svůj původní domov alespoň skrze jídlo. Do Ameriky proudily rozmanité chutě z celého světa. Dá se tak říci, že americká kuchyně je ta nejpestřejší ze všech. Prvotní chutě přicházely z Evropy, avšak z přístavů proudily další recepty – Asie, Afrika i Austrálie. Recepty, které se nejdříve vařily pouze v úzkých komunitách, se začaly dostávat na talíře ve vyhlášených restauracích a pronikaly do většiny domácností.

Americký hamburger?

Symbolem americký kuchyně je pro mnohé bezpochyby hamburger. Ale ani ten není původní americkou lahůdkou. Vynalezli jej námořníci z německého Hamburku. Sandwich? Jeho autorem je anglický lord. Hranolky? Na ně si zase hájí své nároky Francouzi.

To pravé americké

V USA můžeme mluvit v rámci gastronomie o několika oblastech – jižanská, pacifická, texasko-mexická nebo yankeeská.

Jižanská kuchyně – inspirovaná Indií – koření, ořechy, fazole, smažená zelená rajčata a typická kuřecí polévka

Kalifornie – těstovinový salát s mandlemi, avokádo, kapary či telecí. A samozřejmě koktejly.

Kreolská kuchyně – polévky, vepřové, drůbež a hlavně rýže.

Texasko-mexická  - steaky, tortilly, omelety, fazole, dipy a omáčky, zeleninové polévky

Aljaška – ryby – treska, losos, krabi i krevety

Havajská kuchyně – mořské plody a úžasné ovoce

Kajunská kuchyně – dary moře a drůbež

Yankee kuchyně – fazole, humři, krocani a známá Buffallo wings

Indiánská kuchyně – polévka z mušlí, bostonské pečené fazole, kukuřičný chléb, avokádo,

Opravdová americká kuchyně je tedy více o ovoci, domácích barbecue, rybách a fazolích, než o fast foodech, hranolkách a hamburgeru. V restauracích je často těžké se k ní dostat. A tu nejlepší stejně ochutnáte u rodinného stolu nebo na pravém americkém grilování. Američané jsou pohostinní, proto věřte, že se můžete snadno dočkat i pozvání na takovouto gastronomickou akci.

Zeptejte se nás

Jsme připraveni zodpovědět jakékoliv vaše dotazy. Nejste si jisti vhodností termínu, programu, fyzickou náročností nebo vás zajímá něco jiného? Ozvěte se nám telefonicky, emailem, případně využijte kontaktní formulář.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Získejte přístup ke zlevněným zájezdům a novinkám v katalogu a využijte slevy 500 Kč.