Za chutí pravého amerického hamburgeru

Pokud se řekne "americká kuchyně" - nejednomu z nás se jako první vybaví  hamburger - dobrota v podobě šťavnatého plátku mletého masa v křupavé  housce. Kde se vzal a jak chutná pravý americký hamburger?

Americký hamburger původem z německého Hamburku?

Je sice pravda, že se v Americe hamburgerů sní nejvíc, pokud ale považujete hamburger za typické americké jídlo, jste na omylu. Hamburger nepochází z USA, ale (jak už název napovídá) z německého Hamburku, kde se kdysi obchodovalo se syrovým masem. Říká se, že předchůdcem hamburgeru byl "tatarák" (tedy mleté maso ochucené kořením, cibulí a vejcem - podávané zasyrova). A právě v Hamburku prý jednoho muže napadlo mleté maso opéct a udělat z něj karbanátek. V roce 1885 pak mladíka Nagreema Seymoura napadlo místo masových kuliček, prodávaných na jarmarku, maso splácnout a vložit mezi dva chleby. A předchůdce dnešního hamburgeru byl na světě.

Pravý americký hamburger - USA

Kde se vzal hamburger podle Američanů?

Příběhů o původu hamburgeru je nespočet. Texasané za vynálezce hamburgeru považují Fletchera Davise, který prodával obložené chleby podobající se dnešním hamburgerům v 80. letech 19. století. Průkopník hamburgeru, jak ho známe dnes, byl údajně Oscar Bilby z Oklahomy, který přišel s nápadem vložit plátek mletého mezi dvě půlky housky. Jako nejpravděpodobnější se však jeví verze, kdy hamburger z Hamburku do USA dovezli přistěhovalci a námořníci, kteří si kvůli většímu pohodlí mleté maso začali vkládat nejprve mezi dva chleby, později pak do housky.

Pravý americký hamburger

Je sice pravda, že v posledních letech fastfoody pověst americkému hamburgeru trochu  pohoršily. Jak ale chutná ten pravý americký hamburger? Nejlepší "americký" prý nesmí postrádat dorůžova opečenou slaninu, dva pořádné plátky sýru čedar, křupavá cibulová kolečka, ledový salát,  nakládané okurky a rajče. Nesmíme přitom zapomenout na dobře propečený  plátek kvalitního mletého masa.

Jak jíst hamburger ”po americku”?

Pravý nešizený americký hamburger je poměrně velkým soustem. Jak ho jí hrdí Američané?

Je to jednoduché, stačí pořádně otevřít pusu a s chutí se zakousnout. Možná vám poteče po bradě omáčka z hamburgeru, nebo šťáva ze zeleniny, ale tak to má být. V Americe se rozhodně nehodí  hamburger rozkrajovat nebo si jinak ulehčovat jeho práci s jeho konzumací. To jsou evropské způsoby!

USA hamburger

Nejeden Američan by také nejspíš dodal, že k pravému  hamburgeru patří Coca-Cola, tuto kombinaci prý považují za svůj národní  poklad.

 

Kdy a kde jste měli nejlepší hamburger vy?

Zeptejte se nás

Jsme připraveni zodpovědět jakékoliv vaše dotazy. Nejste si jisti vhodností termínu, programu, fyzickou náročností nebo vás zajímá něco jiného? Ozvěte se nám telefonicky, emailem, případně využijte kontaktní formulář.